En dag i Viken

En buss. En dag. Et nytt fylke.Tolv timer. Bli med på tur gjennom Viken fylkeskommune. 

UT PÅ TUR: 15. november fraktet denne bussen en Viken-delgasjon fra Bærum til Geilo. Dagen etter gikk ferden gjennom hele det nye fylket. FOTO: Marius Schumann Vannum - Klikk for stort bildeUT PÅ TUR: 15. november fraktet denne bussen en Viken-delgasjon fra Bærum til Geilo. Dagen etter gikk ferden gjennom hele det nye fylket. FOTO: Marius Schumann Vannum

16. november 2018. Geilo. 08. 30. Det er en stille morgen på Geilo. Temperaturen vaker rundt null grader. Det ligger snø på Hallingdals fjelltopper.

Ved Vestlia resort har et tjuetalls politikere og byråkrater fått i seg morgenkaffe og frokost. De tilhører det som skal bli en splitter nye fylkeskommune, nemlig Viken. Nå gjør de seg klare til avreise. Det nye fylket skal utforskes.

- Dette kommer til å bli en spennende og interessant dag, sier Roger Ryberg. Han er fylkesordfører i Buskerud, og nestleder i fellesnemnda for Viken fylkeskommune. Han småhutrer litt, og stiger ombord i bussen sammen med resten av reisefølget.

Vikenpolitikerne har nettopp blitt orientert om hvor viktig turismen er for hallingene. Over 10 000 personer jobber direkte eller indirekte i reiselivet i Buskerud.

Og i Hallingdal jobber en av tre arbeidstakere med reiseliv. 

- Reiselivet er en av de største og mest betydningsfulle næringene i Buskerud, forklarer Ryberg.

I 2010 omsatte reiselivet for 6, 2 milliarder kroner, i 2016 økte dette til 6,7 milliarder kroner.

ET VANLIG SYN: Slik kan livet på Geilo fortone seg. Foto: Paul Arthur Lockhart / Visit Geilo - Klikk for stort bildeET VANLIG SYN: Slik kan livet på Geilo fortone seg. Foto: Paul Arthur Lockhart / Visit Geilo

 

Gol 09:35. Noen minutter etter skjema svinger bussen med Vikepolitikerne inn på Gol vidaregåande skule. Skolen har i underkant av 350 elever og ligger i Gol kommune, i hjertet av Hallingdal.

Elever fra hele dalen sokner til skolen som har hovedvekt på studieforberedende.

- Det er viktig at vi har et godt og bredt tilbud her på Gol, og elevene våre gir uttrykk for at det er viktig for dem med en skole med et tilbud som gjør at de slipper og flytte hjemmefra og bo på hybel som 15-16-åring, forklarer rektor Grete Golberg de fremmøtte politikerne.

Hun står i storstua  - samfunnshuset som ligger i den samme bygningen som den videregående skolen - sammen med elever og lærere og viser rundt og forklarer fordelen av å være liten, men en nær skole.

- Selv om vi er små, så har vi et bredt tilbud! Du kan få studiekompetanse på mange forskjellige måter - vi gir dem valgmuligheter  og vi har det elevene trenger for å komme videre dersom de skal på spesielle studier, fortsetter hun.

Sammen med rektoren på Gol står rektoren på Ål vidaregåande skole (omtrent 250 elever), Arnstein H. Sørbøen. Sørbøen sier de skolene er viktig for lokalsamfunnet og understreker det gode samarbeidet d har med næringslivet i dalen.

- Det å ha en liten skole har kanskje ikke stordriftfordeler, men smådriftsfordeler. Vi ser hverandre, og vi har få som slutter på skolen. Det er mange som fullfører og består, avslutter rektoren på Gol.

Vikenbesøk Gol vgs 1 - Klikk for stort bilde

Hadeland. 12. 30. Bussen smyger seg langs sørenden av Randsfjorden, som er Norges fjerde største innsjø. Inne ved strandkanten, hvor små bølger vasker inn over sanddynene, ligger Hadeland Glassverk. Bussen har stoppet opp ved Jevnaker kommunes kronjuvel, som har en lang og stolt tradisjon, som strekker seg helt tilbake til 1762. I dag er Hadeland Glassverk en stor turistattraksjon, med flere hundre tusen besøkende hvert år. Jevnaker kommune er i dag en del av Oppland fylke, men ønsket å bli en del av Viken-familien i sammenslåingsprosessen, sammen med Lunner kommune. Med sine rundt 7.000 innbyggere, har Jevnakers varaordfører Trine Lise Olimb stor tro på at kommunen vil passe godt inn i Viken fylkeskommune.

– Jeg tror vi er lite kjent som kommune, selv om Hadeland Glassverk er landskjent. Det er viktig å få frem at vi er en vekstkommune og at vi er en del av en region med stort potensiale. Vi har stor arealberedskap både for bolig- og næringsbygg. Vi er tett på Oslo og de samferdselsprosjektene som kommer, og vil knytte oss enda tettere til hovedstadsområdet, sier Olimb. Videre forteller varaordføreren at et møte med fylkespolitikerne i Viken vil skape et godt samarbeid, hvor man lærer hverandre å kjenne.

Trekkfugler flest, har allerede forlatt Jevnaker kommune, hvor høstmørket har blitt byttet ut med sol og varme i Sør-Europa. Jevnaker kommune tiltrekkes også mot sør, og vil heller identifisere seg med Ringerike og Romerike enn mot Oppland og Hedmark i nord. Olimb mener det er flere argumenter som taler for at Jevnaker skal være med i Viken fylkeskommune.

– De viktigste argumentene for å være med i sammenslåingen i Viken er regional utviklingsretning. Det er mot sør. I tillegg ser vi på samferdselsløsningene mot sør/sørøst med E16 Hønefoss-Sandvika og Ringeriksbanen. Vi ser på behovet for bedre kollektivtilbud, statlige etater i sør som helse, politi, og beredskap, forklarer Trine Lise Olimb.

PÅ GLASSVERKET: Jevnakers varaordfører Trine Lise Olimb presenteres av fylkespolitiker Anne Sandum fra Buskerud på Hadeland glassverk. FOTO: Marita Kvandal Olsen - Klikk for stort bildePÅ GLASSVERKET: Jevnakers varaordfører Trine Lise Olimb presenteres av fylkespolitiker Anne Sandum fra Buskerud på Hadeland glassverk. FOTO: Marita Kvandal Olsen Mange trekkfugler og andre dyr er «bosatt» Nordmarka store deler av året, og det er akkurat marka som er en viktig bro mellom Jevnaker- og Lunner kommune til resten av kommunene i Viken, mener varaordføreren.

– Det er viktig å fremheve at det å gå inn i Viken for oss er spesielt viktig også med tanke på Nordmarka. Nordmarka er det fylkesmannen i Akershus som har «kontroll» på. Siden Lunner og Jevnaker har felles interesser i marka er det viktig for oss at vi tilhører samme region for videreutvikling av samarbeidet rundt denne naturperlen som er viktig for folkehelse, jakt og friluftsopplevelser, avslutter Olimb.

Se video fra besøket i Jevnaker og på Gardermoen her: 

 

Oslo lufthavn Gardermoen: kl. 14.34. Etter en time med busskjøring, kan omsider politikerne igjen stige av bussen i et litt surt høstvær på Gardermoen. Her ønsker ordfører i Ullensaker kommune, Tom Staahle, alle velkommen til «Norges største knutepunkt». I et lite konferanserom ved ett av flyplassens mange hoteller blir Viken-politikerne forklart mer om hvilke utfordringer Ullensaker kommune har ved å være vertskommune for flyplassen, og konsekvenser det har for befolkningsvekst, næringsvekst og infrastruktur.

– Det er utrolig viktig at de nye Viken-politikerne setter seg inn i hva som skjer i den nye regionen. At de kommer til Ullensaker, det synes jeg er hyggelig. Så håper jeg de tok med seg budskapet om at Ullensaker er Norges største knutepunkt, poengterer Staahle.

Lufthavndirektør for Oslo lufthavn, Øyvind Hasaas, gir en innsikt i hvordan driften av flyplassen fungerer når millioner av mennesker flyr inn og ut av terminalene ved landets største flyplass.

SENTRAL: Lufthavndirektør for Oslo lufthavn, Øyvind Hasaas, gir en innsikt i hvordan driften av flyplassen. Foto: Marius Schumann Vannum - Klikk for stort bildeSENTRAL: Lufthavndirektør for Oslo lufthavn, Øyvind Hasaas, gir en innsikt i hvordan driften av flyplassen. Foto: Marius Schumann Vannum Kaffekoppene rekkes så vidt å bli tømt, før politikerne fra Viken igjen må haste ut av konferanserommet. For å holde tidsplanen om å være i Trøgstad kommune klokken 16.35, må det holde med noen oppfølgingsspørsmål til lufthavndirektøren og ordføreren.

– Jeg er imponert over hva Oslo lufthavn oppnår, blant annet når det gjelder passasjervekst, regularitet og kundetilfredshet, sier Øyvind Rideng (H), fylkestingsrepresentant fra Akershus. Han trekker også fram hvordan Gardermoen er opptatt av å være attraktive i den internasjonale konkurransen om å lokalisere virksomheter i Skandinavia. Rideng gir også ros til Ullensaker kommune for hvordan de legger til rette for arbeidsplasser knyttet til Gardermoen.

– Det er et stort potensiale for å etablere flere kompentansearbeidsplasser rundt Gardermoen, sier Rideng.

Ifra lyden av store fly som tar av fra rullebanen, svinger bussen ut fra parkeringsplassen, for så å ta ut på riksvei 22.

Skjønhaug 17.00.  På en parkeringsplass i Trøgstad i Østfold står en ordfører og hutrer. Fredagsettermiddagen har allerede blitt mørk. Fra Fetsund har det tikket inn noen meldinger om at bussen med Viken-delegasjonen er noe forsinket. Thor Hals benytter ventetiden godt. Høyre-politikeren har vært ordfører i Askim kommune siden 2011.

EFFEKTIV: Askim-ordfører Thor Hals vet å bruke fredag ettermiddagene effektivt. her går han på bussen som frakter Viken-delegasjonen gjennom Indre Østfold. Foto: Østfold fylkeskommune - Klikk for stort bildeEFFEKTIV: Askim-ordfører Thor Hals vet å bruke fredag ettermiddagene effektivt. her går han på bussen som frakter Viken-delegasjonen gjennom Indre Østfold. Foto: Østfold fylkeskommune Nå gjør han unna et intervju med journalisten fra lokalavisa Smaalenenes Avis som dekker Viken-toppenes besøk. Fem minutter over fem svinger bussen innpå parkeringsplassen. Vel innpå bussen er det igjen effektivitet som gjelder for Hals. Og når sammenslåing og reform er tema vet han hva han snakker om. Askim kommune skal fra 2020 slås sammen med Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad. De fem skal danne den nye storkommunen Indre Østfold. 

- Vi blir de eneste som fører videre Østfold-navnet etter regionreformen, humrer Hals.

Bussen kjører avgårde. Forbi store jorder og åkerlapper. Indre Østfold blir fra 2020 landets største jordbrukskommune. Samtidig har også området et urbant tilsnitt, med to byer - Askim og Mysen, og aktivitetstilbud som blant annet Østfoldbadet og Askim kulturhus. 

- Vi har befunnet oss i utkanten i Østfold, men nå får vi en helt sentral plassering i Viken, orienterer Hals idet han er kommer i gang med presentasjonen. I løpet av turen gir han tilhørerne på bussen god innsikt i områdets muligheter, hvor blant annet trygg økonomi og nærheten til Oslo og kompetansemiljø i Ås, Kjeller og Halden trekkes fram. 

I Rakkestad finner sjåføren en busslomme. Ordfører Hals hopper av. Resten av delegasjonen skal nå fraktes videre den korte veien videre til siste stopp på turen, nemlig Borregaard i Sarpsborg. 

Sarpsborg 18.15. På Borregaard bys det på vestlandslefser og kaffe ved reisens slutt. Verken administrerende direktør Per A. Sørlie, direktør for organisasjon og samfunnskontakt Dag Arthur Aasbø eller ordfører Sindre Martinsen-Evje lar seg affisere av et akademisk kvarters forsinkelse. Viken-folket får en gjestfri mottakelse. Og et innblikk i en unik grønn industri. For ved Borregaard finnes det som er verdens mest avanserte bioraffineri. Intet mindre. 

HJØRNESTEIN: Ved Glommas bredd i Sarpsborg finner vi Borregaard. Foto: Østfold fylkeskommune - Klikk for stort bildeHJØRNESTEIN: Ved Glommas bredd i Sarpsborg finner vi Borregaard. Foto: Østfold fylkeskommune På konsernets hjemmeside leser vi at navnet Borregaard var knyttet til kongssetet Borgargjerdi på den tiden Olav Haraldsson grunnla Sarpsborg i 1016. I 1312 gikk gården over fra å være kongsgård til å bli en herregård, og navnet ble gradvis forandret til Borregaard. Herregården var på skiftende hender fram til 1889, da det engelske selskapet The Kellner Partington Paper Pulp Co. Ltd. ble eier. I 1918 ble Borregaard overtatt av norske eiere.

Selskapet bygget en cellulosefabrikk på området ved Sarpsfossen. Dermed gjorde den moderne industri sitt inntog med bygging av det som senere skulle bli et av de største industrianlegg i Norge.

Denne novemberkvelden i 2018 gir Direktør Sørlie tilhørerene et innblikk i hvordan Borregaards bruk av naturlige, bærekraftige råmaterialer produserer avanserte og miljøvennlige biokjemikalier og biomaterialer som kan erstatte oljebaserte produkter. Bærekraft og lønnsomhet skal gå hånd i hånd ved konsernet som vært en hjørnesteinsbedrift i Sarpsborg-samfunnet i over hundre år.

VERDENSLEDENDE: Fra venstre: Roger Ryberg (nestleder i fellesnemnda for Viken og fylkesordfører i Buskerud),   Ole Haabeth (nestleder i fellesnemnda for Viken og fylkesordfører i Østfold), Kristian Thowsen (innplassert som fylkesdirektør for fylkesrådsleders kontor i nye Viken fylkeskommune) og Iselin Haugo (medlem i fellesnemda for Viken fra Buskerud Høyre). Den som orienterer er administrerende direktør i Borregaard Per A. Sørlie. Foto: Østfold fylkeskommune - Klikk for stort bildeVERDENSLEDENDE: Fra venstre: Roger Ryberg (nestleder i fellesnemnda for Viken og fylkesordfører i Buskerud), Ole Haabeth (nestleder i fellesnemnda for Viken og fylkesordfører i Østfold), Kristian Thowsen (innplassert som fylkesdirektør for fylkesrådsleders kontor i nye Viken fylkeskommune) og Iselin Haugo (medlem i fellesnemda for Viken fra Buskerud Høyre). Den som orienterer er administrerende direktør i Borregaard Per A. Sørlie. Foto: Østfold fylkeskommune

Borregaard-ledelsens presentasjon imponerer de utsendte fra den nye fylkeskommunen.

- Dette var et utrolig spennende innblikk i framtidens industriutvikling som vil bety mye for oss som skal utgjøre Viken fylkeskommune, sier nestleder i fellesnemnda Roger Ryberg.

Hans nestlederkollega og fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth, som har god kjennskap til Borregaards virksomhet, er enig.

- Vi ønsker at Viken skal bli det ledende industrifylket i det grønne skiftet. På dette området er Borregaard en stor inspirasjon, sier han. 

Klokka snor seg mot 20 når omvisningen på Borregaard er over. Nå skal de bussreisende hver til sitt. Noen rekker gullrekka på NRK, andre ikke. Noen har kort vei hjem til Fredrikstad eller Askim. Andre må dra litt lengre, til Drammen eller Bærum. Men noe er felles. I Viken forblir de uansett alle. 

Les også: - Viken må legge opp til dialog og brukermedvirkning

Av: Carsten Øhrn, Marius Schumann Vannum, Pål Vikesland og Jan Ivar Bøe

Fant du det du lette etter?