Historisk dag: Fylkestinget for Viken fylkeskommune er konstituert - Prosjekt Viken fylkeskommune

Ny nettside

Vi har ny nettside:
www.viken.no


Denne siden blir ikke oppdatert.

Historisk dag: Fylkestinget for Viken fylkeskommune er konstituert

17. oktober ble det skrevet Norgeshistorie. Det første fylkestinget i Viken fylkeskommune er konstituert. Roger Ryberg er Vikens første fylkesordfører.

Klikk for stort bildeHISTORISKE: Dette er de 87 medlemmene i fylkestinget i Viken fylkeskommune. FOTO: Tom-Egil Jensen Tom-Egil Jensen   

– Dette er en stor dag. Jeg er stolt og ydmyk overfor oppgaven. Vi har store ambisjoner på vegne av fylkestinget. Vi skal være vitale, og jobbe hardt til det beste for Vikens innbyggere, sier Ryberg.

17. oktober konstituerte fylkestinget for nye Viken fylkeskommune seg.

Klikk for stort bildeKONSTITUERT: Det var historisk sus over forsamlingen på Ås torsdag 17. oktober. Andrè Strand   

Fylkestinget utgjøres av 87 medlemmer fra hele det nye fylket. Det historiske møtet fant sted i den ærverdige festsalen i urbygningen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Klikk for stort bildeNYVALGT: Fylkesvaraordfører Kathy Lie (SV) og fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) André Strand  

Roger Ryberg fra Arbeiderpartiet er altså Vikens nye fylkesordfører. Han ble valgt med 50 av fylkestingets stemmer. Høyres Tore Opdal Hansen fikk 37 av stemmene. Som fylkesvaraordfører får Ryberg med seg Kathy Lie fra Sosialistisk Venstreparti.

Og det var flere nyslåtte Viken-politikere som kjente på det historiske suset som preget dagen på Ås.

Klikk for stort bildeTROR PÅ VIKEN: Solveig Schytz.    – Ja, det gjorde jeg. Dette var en spennende dag, og jeg gleder meg til fortsettelsen. Vi har tro på at vi som Viken kan gjøre innbyggernes hverdag enda bedre, sier hun.

Også Høyres Simen Nord ser fram til fortsettelsen:

Klikk for stort bildeI GANG: Simen Nord – Det er godt å være i gang. Nå skal vi jobbe hardt for innbyggerne i Viken, sier han.

Presenterte fylkesordførerkjede

Selve sakskartet denne dagen handlet om å få det formelle på plass. Komiteer ble valgt, ledere og nestledere kom på plass, og framtidige møtedatoer ble fastsatt.  

I tillegg ble det offentliggjøring av det første fylkesordførerkjedet i Viken. Det er laget av gullsmed Remy Bugge og kollega Ingvild Authen som driver som gullsmeder i både Fredrikstad og Oslo. De to fikk også æren av å overbringe fylkesordførerkjedet til Roger Ryberg.

Les også: Remy lager Vikens fylkesordførerkjede

- Dette var en flott opplevelse, og et spesielt oppdrag. Det har vært mange stressende dager i det siste, men nå er vi veldig glade, sier Bugge.

Og den nyslåtte fylkesordføreren selv er fornøyd.

– Fylkesordførerkjedet har blitt utrolig flott. Her har det blitt gjort et fantastisk håndverk, sier Ryberg.

Tonje Brenna blir fylkesrådsleder

I Viken fylkeskommune skal det styres etter en parlamentarisk modell. Det betyr at fylkesordføreren gir et «regjeringsoppdrag» til en person som blir fylkesrådsleder. Fylkestinget blir dermed «stortinget», mens fylkesrådet blir «regjeringen».

Les også: Her er fylkesrådet for Viken

I Viken blir fylkesrådsleder Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet.

Tonje Brenna i samtale med øvrige fylkestingsrepresentanter under konstituerende fylkesting i Viken 17.10.2019 - Klikk for stort bildeLEDER: Tonje Brenna ( i midten) er Vikens nye fylkesrådsleder. Andrè Strand    

– Jeg tror dette blir veldig spennende. Vi skal være et åpent og lyttende fylkesråd. Vi skal gå på jobb hver eneste dag til det beste for innbyggerne i Viken. Jeg håper folk vil føle at vi representerer dem, sier Brenna.

Det er Akershus, Buskerud og Østfold som fra 1. januar 2020 skal utgjøre Viken fylkeskommune.

Les også: Her er de folkevalgte i Viken