Hvordan spare penger?

Når det gjelder å spare penger, kan små endringer bygge seg store. Å justere noen få daglige vaner, kutte månedlige regninger og utnytte verktøy som automatiserer sparing kan samlet ha stor innvirkning.

Vi fremhevet noen av de beste måtene å spare penger på med en gang. Disse pengetipsene kan hjelpe deg med å spare til et hus eller en bil eller rett og slett spare mer penger fra lønnen din.

Hvorfor spare penger?

En av de beste måtene å ta kontroll over økonomien din i dagens usikre økonomi er å akkumulere en sunn sparekonto.

Ingen ønsker å føle stresset ved å vite at de bare er en lønnsslipp eller to unna økonomisk katastrofe fordi de mangler penger å falle tilbake på når «ting skjer».

Spesifikke eksempler inkluderer tap av jobb, funksjonshemming, et bilhavari, et sykt barn eller kjæledyr og andre typer økonomiske kriser. Sparing gir en økonomisk “sikkerhetsbryter” for livets usikkerhet og øker følelsen av trygghet og sjelefred.

Når en tilstrekkelig bufferkonto er etablert, kan sparing også gi muligheter for høyere avkastningsinvesteringer som aksjer, obligasjoner og aksjefond.

Våre 6 beste tips til å spare penger

1. Betal ned dyr gjeld

Hvis du prøver å spare penger gjennom budsjettering, men fortsatt bærer på en stor gjeldsbyrde, start med gjelden. Ikke overbevist? Legg sammen hvor mye du bruker på å betjene gjelden din hver måned, og du vil raskt se. Når du er fri fra å betale renter på gjelden din, kan de pengene enkelt settes inn i sparing.

2. Automatisk trekk fra din konto

Ved å sette opp automatiske overføringer fra din brukskonto til din sparekonto hver måned, vil pengene akkumuleres over tid uten noe ekstra arbeid fra din side. Denne teknikken kan være spesielt nyttig når sparekontoene dine er dedikert til spesifikke mål, for eksempel å etablere en bufferkonto, reise på ferie eller forskuddsbetaling.

3. Få oversikt over ditt forbruk

Det første trinnet for å begynne å spare penger er å finne ut hvor mye du bruker. Hold styr på alle utgiftene dine – det betyr hver kaffe, husholdningsartikler og kontanttips samt vanlige månedlige regninger. Registrer utgiftene dine, men det er lettest for deg – en blyant og papir, et enkelt regneark eller en gratis online forbruksmåler eller app. Når du har dataene dine, organiser tallene etter kategorier, for eksempel drivstoff, dagligvarer og boliglån, og totalt hvert beløp. Bruk kredittkortet og kontoutskriftene for å sikre at du har inkludert alt.

4. Sett deg et sparemål

En av de beste måtene å spare penger på er å sette seg et mål. Begynn med å tenke på hva du kanskje vil spare til – både på kort sikt (ett til tre år) og på lang sikt (fire eller flere år). Anslå deretter hvor mye penger du trenger og hvor lang tid det kan ta deg å spare dem.

5. Spar penger på strøm

Store og små endringer i energiforbruket ditt kan hjelpe deg med å spare tusenvis av kroner årlig på strømregningen. Vurder å tette eventuelle isolasjonslekkasjer i hjemmet ditt, bruke smarte grenuttak, bytte inn mer energieffektive apparater og bytte til en smart termostat. Selv trinnvise reduksjoner i ditt månedlige strømforbruk kan gi store besparelser på lang sikt.

Kom i gang å spar penger på strøm.

6. Inkluder sparing som en del av ditt budsjett

Nå som du vet hva du bruker i løpet av en måned, kan du begynne å lage et budsjett. Budsjettet ditt bør vise hva utgiftene dine er i forhold til inntekten din, slik at du kan planlegge utgiftene dine og begrense overforbruk.

Sørg for å ta med utgifter som oppstår regelmessig, men ikke hver måned, for eksempel vedlikehold av bil. Inkluder en sparekategori i budsjettet ditt og mål å spare et beløp som i utgangspunktet føles behagelig for deg.

Planlegg å til slutt øke sparepengene dine med opptil 15 til 20 prosent av inntekten din.

Bufferkonto

Å sette opp en dedikert bufferkonto er en viktig måte å beskytte deg selv på, og det er et av de første trinnene du kan ta for å begynne å spare. Ved å sette penger til side – selv et lite beløp – for disse ikke-planlagte utgiftene, kan du komme deg raskere tilbake på sporet mot å nå dine større sparemål.

Hva er en bufferkonto?

En bufferkonto er en kontantreserve som er spesifikt satt av til ikke-planlagte utgifter eller økonomiske nødssituasjoner. Noen vanlige eksempler inkluderer bilreparasjoner, hjemmereparasjoner, medisinske regninger eller tap av inntekt.

Generelt kan en bufferkonto brukes til store eller små uplanlagte regninger eller betalinger som ikke er en del av dine rutinemessige månedlige utgifter og utgifter.

Hvofor trenger jeg en bufferkonto?

Uten sparing kan et økonomisk sjokk – selv mindre – sette deg tilbake, og hvis det blir til gjeld, kan det potensielt ha en varig innvirkning.

Forskning tyder på at personer som sliter med å komme seg etter et økonomisk sjokk har mindre sparing for å beskytte mot en fremtidig nødsituasjon. De kan stole på kredittkort eller lån, noe som kan føre til gjeld som generelt er vanskeligere å betale ned. De kan også trekke fra andre sparepenger, som pensjonsfond, for å dekke disse kostnadene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *